Špela Novak je visoka oko 165 centimetara. Visokoobrazovana. Kancelarjiski posao. Dosadan, ali plata solidna. Ima dugu, ravnu kosu, prodorne plave oči i vitku liniju. Razumljivo, jer je sportski veoma aktivna. Sa svojim partnerom Andražem Krajncem, koji je IT stručnjak i licencirani instruktor skijanja, slobodno vrijeme većinom provodi u prirodi. Redovno planinare, trče, voze bicikl,… Zimi skijaju…Slike svojih avantura redovno objavljuju na instagram profilima.  

Zajedno otplaćuju moderan jednosoban stan u Šiški, popularnom ljubljanskom naselju. Pošteno dijele sve račune. Svako ima svoj novčanik i svoj automobil. Puno putuju, imaju psa i planiraju djecu – uskoro….

Ženska slovenačka imena

Posmatrala sam momka i djevojku, koje sam slučajno opazila na ulici i u glavi izmišljala njihovu životnu priču.

Baš tako bih opisala današnji prosječan mlađi slovenački par, pomislila sam dok sam šetala Ljubljanom tog hladnog zimskog dana. Htjela sam da popijem “kuhanček” (kuhano vino) da se zagrijem, ali je u Sloveniji već duže vrijeme zabranjena prodaja alkohola po lokalima. Možete misliti. U kafićima možeš samo da preuzmeš kafu za ponijeti. 

Špela i Andraž. Novak i Krajnc.

Ime Špela je ustvari, skraćenica od imena Elizabeta i jedno je od čestih imena u Sloveniji. Andraž je verzija imena Andrej, koje je isto tako jedno od najčešćih muških slovenačkih imena.

Koja su to tipična  slovenačka imena i i prezimena i šta će na kraju biti sa Špelom i Andražem – saznajte u nastavku teksta.

Nećete vjerovati ali najčeššće slovenačko žensko ime nije recimo Mojca, nego Marija, kojih u Sloveniji ima oko 53.000. Među najčešćim ženskim imenima su Ana, Maja, Irena, pa Mojca, Mateja, Nina, Nataša, Andrea bez J, Barbara, Jožica, Petra…

Meni je Petra divno ime, možda zato što sam kada sad došla u Sloveniju, među prvima upoznala jednu Slovenku tog imena, koja je zaista jedna predivna osoba.

Sviđaju mi se slovenačka ženska imena Tjaša i Eva, takođe jedna od čestih imena u deželi. Opet ta imena vežem za jednu Tjašu i jednu Evu, koje poznajem i koje su mi jako drage. Dešava li se i vama to, da ako vam je neka osoba simpatična onda vam je privlačno i njeno ime, i obrnuto?! Meni da. 

Zvučna ženska imena

Na spisku tipičnih slovenačkih imena za pripadnice ljepšeg pola su Jožica, Alenka,Urška, Frančiška, Metka…ali i neka imena koja su česta i na balkanskom podneblju. Na primjer Nevenka, Branka, Milena, Nada, Vida,…

Najčešća muška imena

Od muških imena na prvom mjestu se nalazi Franc, kako se zove preko 22.000 Slovenaca. Na drugom mjestu najčešćih slovenačkih muških imena je očekivano – Janez, slijede Marko, Ivan, Anton, Andrej, Jožef, Jože, Luka,…Kad smo kod Janeza, evo nešto zanimljivo što se nedavno desilo, a ima veze sa imenima i prezimenima.

Kaži mi kako da te zovem

Direktor popularnog slovenačkog skijališta Krvavec, se nedavno oglušio o odluku Vlade Slovenije, koja se odnosila na zabranu rada, zbog epidemije koronavirusa. Javno je rekao da će otvoriti skijalište što je i učinio. Dobio je rigoroznu novčanu kaznu, ali je na taj način, svaka mu čast, iskazao svoj revolt i ukazao na besmisao svih mjera.

U Sloveniji je dakle, od oktobra prošle godine život zaustavljen. Nemate pojma kako sam se poželjela kafane. Podivljaću od hodanja po šumi.

Elem, drčni direktor navedenog skijališta se zove i preziva, pazite sad – Janez Janša, isto kao i slovenački premijer, koji je sve pozatvarao. Janez protiv Janeza. Paradoksalno.

Ovom drugom Janezu se, kako sam čula, zbog sve većeg nezadovoljstva naroda, bogami opasno ljulja stolica.

Da se vratimo na imena. 

Kod Slovenaca je PetEr, a ne Petar, pa AleksandEr ne Aleksandar… Aljaž, Anže, Boštjan, Gregor, Gašper, Aleš, Matjaž, Miha, Žiga, Jaka, Primož, Klemen, Tilen,…  su na spisku 100 najčešćih muških imena u Sloveniji. Isto tako upoznaćete i  Slovence koji se zovu Branko, Slavko, Mirko, Goran, Dragan, Dušan, Uroš,…

To su ukratko bila neka od uobičajenih slovenačkih imena. Naravno među novijim generacijama je sve više međunarodnih modernih imena, kao i kod nas, kojima se nećemo baviti.

Zanimljiva slovenačka prezimena

Vrijeme je da pređemo na prezimena. Prezime je na slovenčkom priimek. Znači stoji “pri imenu”. Logično.

Nakon prezimena Novak koje nosi oko 10.900 Slovenaca, slijede Horvat, Kovačič, pa pomenuto Krajnc, Župančič, Potočnik, Kovač, Mlakar, Vidmar,…

Prezimena na -ič

Slovenačka prezimena se završavaju na -šek, -nik,  – ar, ali i na –ič. Mi sa juga kad se predstavljamo zato moramo da naglasimo da je “mehko č” jer u slovenačkom jeziku, kao što znate ne postoji “ć”.

Slovenci jako vole životinje, pa su mnoge njihove nazive prisvojili kao prezimena, što je slučaj i kod nas. Golob ( Golub), Volk ( Vuk), Zajc (Zec), Komar ( Komarac) Medved, Jelen, Kos, Muha – prevod ne trebate, su neka od “životinjskih prezimena” u deželi.

Slovenačka prezimena su nerijetko izvedena iz zanimanja kao što su Kuhar, Zidar, Vidmar, Ban, Ciglar, Ribarič, Lončarič i tako dalje. Postoje i neka njemačka prezimena, koja odmah možete da prepoznate. 

Volk, prezime nastalo od “vuk”

Močnik, slovenačko prezime je nastalo od mjesta gdje su ljudi živjeli. U ovom slučaju pri močvari. Potokar je od potoka, Gorjan od gore, Rupnik od rupe…Pročitala sam da su neka prezimena nastala od karakternih osobina pa imaju prezime Vesel, Predan, Zlobec,…Prezime Prešeren, kako se prezivao najpoznatiji slovenački pjesnik, znači – opušten, dobro raspoložen.

Neka prezimena su izvedena od imena, najčešće muških. Janežič od Janez, Ambrožič od Ambrož, Blažič od Blaž, Gregorič od Gregor. Mada je i od ženskog imena Špela, izvedno prezime Špelič.

Epilog priče o imenima

Naša Špela sa početka priče vjerovatno nikad neće uzeti prezime Krajnc, iz prostog razloga zato što nju ne zanima – brak na papiru. Slovenački parovi sve češće žive u nezvaničnim partnerskim vezama, što se pravno gledano, tretira kao i bračna zajednica. Slovenke svoje momke i muževe zovu jednostavno – partneri te se tako i odnose prema njima.

Špela i Andraž će imati ispunjen i aktivan život. Kupiće vikendicu u planini ili apartman na slovenačkom primorju. Pokrenuće neki biznis. Imaće dvoje djece Roka i Zalu, koje će od malih nogu učiti da vode aktivan sportski život , da planinare, te da u životu budu preduzetni i praktični.

Nadajmo se da se neće razići, jer prema statistici u Sloveniji svaki treći brak okonča razvodom. Dođe li do toga, podijeliće imovinu i svako će otići svojim putem. Kulturno i bez puno drame, jer Slovenci ne vole dramu.

Malo drame za kraj

Mi sa Balkana smo ti koji uživamo u predstavama. Nama je svaki događaj u životu, poput živopisne scene iz Kusturičinog filma. Različiti smo i u tome je čar.

Nego da vas pitam volite li vi svoje ime i otkrijte mi kako ste ga dobili?! Evo ja ću prva da počnem.

Moje ime Borka, na slovenačkom označava ženu koja je borac. “Borkinja” bi bio rodno ravnopravan naziv kod nas. Dao mi ga je moj otac, koji se zvao Boško. Htio je, tako su mi pričali, da mu ime najmlađeg djeteta, za kojeg se nadao da će biti muško, počinje sa istim slovom kao njegovo i da ima isti broj slova – pet.

Tako da nije imao puno izbora. Kada sam bila mlađa nije mi se sviđalo moje ime. Htjela sam da se zovem Jelena ili Ivana. Kako starim moje ime mi je sve milije i posebnije, jer me na neki način određuje.

Svako ime je posebno

“Zapamti ime te nikad, ne može naružiti, samo ponašanje”, govorila mi je često moja pokojna baba Danica. Ime Danica se takođe nalazi među 100 najčešćih ženskih imena u Sloveniji.

Moja baba nikad nije čitala knjige, ali je govorila narodski, upravo ono o čemu je  često pisao i naš pisac Petar Kočić.

“Tuba! Ružna imena, a divna stvorenja”,  kočićevski je opis lika iz pripovjetke  – djevojke kojoj su dali nezgrapno ime, ali to nimalo nije umanjilo njenu ljepotu, ni spoljašnju ni unutrašnju.

Jer bez obzira koliko ste lijepi izvana i koliko vas krasi divno ime, ružni ćete biti svima, pa i sebi ćete se jednom zgaditi, ako vam je duša prazna i nakaradna.

P.S. Simpatičan slovenački par sa početka ove priče je plod autorove mašte, a svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna. 

 

Pratite me na društvenim mrežama:
Visit Us
Follow Me
Tweet

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *