Noćas oka nisam sklopila, jer je “luna bila polna” požalila mi se jedna Slovenka, dok smo ispijale kafu na toplom suncu u bašti simpatičnog lokala uz Ljubljanicu. Na moj začuđeni pogled nastavila je da objašnjava kako su ljudi “tečni” kada je Mjesec pun, ne misleći pritom naravno na agregatno stanje, već na to da su razdražljiviji više nego inače. 

Hm, iz geografije smo učili da Mjesec utiče na plimu i osjeku, ali nisam znala da se odražava i na ponašanje ljudi, proletilo mi je kroz glavu.

Primjetila sam kada sam došla u Sloveniju da nemali broj Slovenaca za nesanicu, neraspoloženje i druge čudne stvari koje im se dešavaju “krive” Mjesec bilo da je pun, mlad ili da je prazan za šta Slovenci koriste izraz “mlaj”. To saznanje mi je bilo neobično, jer nikad nisam previše obraćala pažnju na to kakvog oblika je sjajno nebesko tijelo, a još manje da sam ga “optuživala” za loše dane. Na trenutak sam se sjetila svoje pokojne babe Danice, koja mi je govorila da u sedmici kada je mlad mjesec, dolazi “mlada Nedelja”, da se toga dana ništa pod milim Bogom ne valja raditi, jer bi to bilo ravno bogohuljenju. O tome da nas Mjesec može ražalostiti nije govorila.

Trče, skaču, planinare, voze bicikl…

Vratila sam se iz prošlosti u svoj sadašnji život u Sloveniji pokušavajući shvatiti vezu ciklusa Mjeseca i slovenačkih žitelja.

S obzirom na to koliko su Slovenci povezani sa prirodom ta teorija o uticaju Mjesečevih mijena na njihove živote mi je imala smisla. Ako ste se pitali na koji način se Slovenci najčešće bore protiv lošeg raspoloženja i svih mogućih negativnih zemljskih i vanzemaljskih upliva ? Odgovor je jednostavan: gibanjem.

Dok sam jedno nedeljno popodne lagano šetala po Putu uspomena i drugarstva, dugoj bijeloj stazi oko Ljubljane, pomno sam posmatrala prolaznike. Sportski obučeni po najnovijoj modi sami ili u društvu šetali su se s psom, trčali su, vozili bicikl, vježbali na obližnjim mini uređenim teretanama…

Predano obavljajući razne sportske aktivnosti pod vedrim nebom izgledali su mi tako sretni i ispunjeni, kao oni nasmijani glumci iz tv reklama koji promovišu zdrav način života. Činilo se da ništa na svijetu u tom trenutku ne bi moglo da im pokvari užitak, koji se jasno očitovao na njihovim oznojenim licima.  

Slovenci su zagriženi sportisti, pomislila sam. I to ne samo zbog uspjeha koje profesionalni sportisti ove male države postižu na takmičenjima, nego upravo zbog običnih građana koji svoje slobodno vrijeme najradije ispunjavaju raznim sportskim sadržajima. 

Aktivan sportski život

I u tome uživaju, svakim djelićem svog tijela. Svaka im čast! Moje bavljenje sportom počinje i završava se hodanjem. Ne znam šta bi me moglo natjerati da recimo ustajem ujutru rano da trčim ili bilo kada da trčim, a još manje da se jednom sedmično znojim na fitnesu. To baš i nije za pohvalu, ali eto nisam previše sportski tip. Hvala babi Danici za dobe gene, pa se još uvijek ne moram naprezati u teretani.

Među najaktivnijim u Evropi

Istraživanja su potvrdila da se od Evropljana, Slovenci ubrajaju među najaktivnije kada je bavljenje sporta u pitanju – poslije Skandinavaca.

Sport na otvorenom

Anketa provedena među građanima Slovenije je pokazala da je postotak fizički neaktivnih nizak, a više od trećine ih je odgovorilo da vježbaju najmanje jedanput sedmično. Preko 40 odsto učesnika ankete je navelo da vježbaju više od jednog sata.

U skladu sa njihovim obožavanjem prirode sasvim je razumljivo i da su Slovencima najdraže sportske aktivnosti na otvorenom. Pored planinarenja, skijanja i biciklizma kojim su naprosto zaluđeni, rado se bave skoro svim sportovima, bitno je samo da  su napolju i da se kreću. Ljubav prema sportskim aktivnostima se u Sloveniji od podstiče od malih nogu i traje do pozne starosti.

 Od vrtića se organizuju razni sportski događaji na kojima učestvuju mali Slovenci i tako razvijaju naviku da budu fizički aktivni. Baš zbog toga što puno vježbaju većina Slovenaca i Slovenki je u dobroj formi te rijetko imaju problem sa gojaznošću.

Velika ljubav prema biciklizmu

Isto tako sam primjetila da je u Ljubljani veliki broj trgovina snadbjevenih sa raznovrsnom i kvalitetnom sportskom opremom koja se dobro prodaje.

Slovencima su, zaključila sam, sportske aktivnosti prioritet.

Uvjerena sam da bi prosječan mladi Slovenac kada bi birao između romantičnog  sastanka sa djevojkom koja mu se sviđa i kolesarenja ( bicikliranja) po šumi sa prijateljima, bez trunke dvoumljenja uvijek izabrao ovo drugo.

Državni praznik u čast sporta
Slovenija je nedavno dobila i državni praznik u čast njegovog veličanstva Sporta. Prijedlog je došao od Olimpijskog komiteta Slovenije, a podržala ga je cjelokupna javnost.

Državni praznik sporta

Borut Pahor, predsjednik Slovenije rekao je tom prilkom da je “sport kao kultura, jedna od stvari koje nas povezuju”.

Tako će se 23. septembra ove godine obilježiti  Dan slovenačkog sporta s ciljem još većeg promovisanja sprotskih  aktivnosti građana. Taj datum je izabran jer se toga dana prije 20 godina na olimpijskim igrama u Sidneju prvi put začula slovenačka himna, a prvim zlatnim medaljama pod zastavom Slovenije su se okitili veslači Iztok Čop i Luka Špik, te strelac Rajmond Debevec.

Od tada je Slovenija 13 puta nastupila na ljetnim i zimskim olimpijskim igrama, a broj osvojenih medalja u odnosu na broj stanovnika svrstava ovu zemlju na svjetski vrh. Slovenački sport je prema ocjenama stručnjaka postao pravi fenomen, a slovenački sportisti bilježe zavidne rezultate na raznim takmičenjima svjetskih okvira. Kada sam pisala ovaj tekst stigla je vijest da je dvadesetdvogodišnji Slovenac Tadej Pogačar osvojio ovogodišnji Tour de France i tako ušao u istoriju kao prvi Slovenac pobjednik, najveće biciklističke utrke na svijetu. Njegov zemljak Primož Roglič na istom takmičenju osvojio je drugo mjesto. E, o tome vam pričam.

Od individualnih sportova u deželi prevladuju biciklizam i skijanje naravno, zatim atletika i tenis, a od kolektivnih fudbal, košarka, odbojka i hokej na ledu.

Ponosni na svoje sportiste

Za Slovence su njihovi sportisti svetinja. Sportisti koji postižu sjajne rezultate i koji su zaslužni za to se slovenska zastava zavijorila na velikim sportskim događajima jedna su od bitnih motivacija marljivih Slovenaca da budu tako fizički aktivni i da svako na svoj način doprinese veličanju sportskog duha cjelokupne nacije.

Kad pomeneš legendarnog skijaša Bojana Križaja, Slovenci pucaju od ponosa, a ništa manji osjećaj zadovoljstva kod njih ne izaziva pomen imena skijaša Petra Prevca i skijašice Tine Maze, fudbalera Jana Oblaka, hokejiste Anža Kopitara, već pomenutih biciklista i brojnih drugih sportskih dika. Košarkaši  srpskog porijekla Luka Dončića i Goran Dragić u Sloveniji su ikone sporta kojima se Slovenci klanjaju i do neba su im zahvalni za sve što su učinili za svoju državu.  

Cijela ova priča o sportu i mene je pravo da vam kažem motivisala da budem fizički aktivnija. Recimo da se prijavim za učešće na Ljubljanskom maratonu koji će biti održan sljedeće godine u oktobru. Dovoljno vremena za pripreme.

Ljubljanski maraton popularni događaj

Lani je ova sportska manifestacija okupila preko 12000 učesnika iz cijelog svijeta.

Ili da za početak ishodam moju najdražu stazu za šetanje – Pot spominov in tovarištva ili Pot ob žici dužine 32,5 kilometra, koji predstavlja mjesto gdje se nalazila okupatorska žica za vrijeme Drugog svjetskog rata. Umjesto žice na tom mjestu Slovenci su zasadili drveće, a skoro ispod svakog drveta nalazi se pločica na kojoj je zapisano ko je zasadio to drvo i kome ga je posvetio. Ima tu prelijepih prijateljskih, ljubavnih, porodičnih i drugih inspirativnih poruka koje su mi privukle pažnju. Zasad, povremeno pređem pet, šest kilometara po toj stazi. Obično se zaustavim kod divnog jezera u Kosezama i posmatrajući divne labudove, razmišljam da li je to što sam danas pomalo tužna zbog punog Mjeseca, retrogradnog Merkura, crvenog slova u kalendaru ili me jednostavno muči nostalgija, jer zbog sve ove situacije sa koronom već dugo nisam bila kod kuće.

P.S. Inače sva ta “new age” filozofija o zdravom životu i ishrani, pozitivnom razmišljanju, alternativnim metodama liječenja, meditaciji i drugim oblicima duhovnog razvoja je u Sloveniji jako popularna.

Pratite me na društvenim mrežama:
Visit Us
Follow Me
Tweet

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *