“Kje delate ?” upitala me je ljupka plava Slovenka, jedna od članica komisije na ispitu iz slovenačkog jezika.

“V kozmetičnem salonu”, odgovorila sam, pokušavajući da sakrijem tremu koja se mogla “čuti” u mom glasu.

Pomislila sam kako bi bilo dobro da sam popila jednu šljivovicu, da se smirim. Čašica rakije je kao što je poznato dobro oproban srpski recept, protiv svih vrsta nervoze, ali nažalost ponestalo mi je tog čarobnog napitka, a dugo nisam išla kući da donesem zalihe.

Zahvalila sam se na komplimentu, koji je potom uslijedio, u smislu da se vidi da gdje radim, jer imam lijepu i uređenu frizuru, te samouvjereno nastavila:

“Veste, mi ki delamo v kozmetiki, pogosto nimamo časa zase, kot pravijo Slovenci: Kovačeva kobila je vedno bosa! “

Time sam malo nasmijala ispitivače, što mi je bio i cilj, a još važnije je da sam bila ponosna na sebe što sam, osim prostih rečenica, koje sam sastavljala u glavi da bih položila ispit, pokazala da sam naučila i poneku slovenačku izreku.

Poučne izreke i mudrolije

Slovenci za izreke koriste izraz “pregovori”. Dakle “pregovor” o kovačevoj kobili, koja je uvijek bosa, je ustvari bila među prvim izrekama, koju sam upamtila, kada sam došla u Sloveniju, poslije “vaja dela mojstra”  koju sam sebi ponavljala svaki dan, po nekoliko puta, dok sam se učila da radim ruski volumen… Na srpskom bi to približno bilo “bez muke nema nauke”. 

Volim izreke. Te kratke mudrosti, koje su svojstvene svakom narodu, a često su u suštini iste ili slične, samo prilagođene jeziku i određenom podneblju. Svrha ovih mudrolija je da nam pruže pouku, a neretko i motivaciju, kako da se ponašamo ili kako da odreagujemo u datim životnim situacijama, kroz koje je neko nekad već prošao.

Neke poslovice je pregazilo vrijeme i možda više ne vrijede ili nemaju smisla, ali veliki broj njih nas i danas nečemu nauči. Slažete li se?

Biseri narodnih mudrosti

Prisjetila sam se gimnazijskih dana i stroge profesorice latinskog, koja nas je tjerala da napamet učimo latinske poslovice, a bilo ih je preko stotinu. I danas se od svega što sam učila od tog mrtvog jezika, u glavi imam samo brojne krilatice. Među najdražima su mi “Dum spiro spero” ( Nadam se dok sam živ ), “Omnia mea, mecum porto” ( Sve svoje sa sobom nosim), “Per aspera ad astra” ( Trnovit je put do zvijezda)…

Srpske i slovenačke umotvorine

Kao što znamo i srpski jezik obiluje sjajnim narodnim umotvorinama, koje su nastajale kroz vijekove. Zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću sve su popisane crno na bijelo, te danas predstavljaju bogato kulturno nasleđe srpskog naroda.

Jer kako na srpskom reći da se neko nikad neće promijeniti, a da ne kažeš jednostavno: “Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako” ili motivisati nekog da ne gubi vrijeme nego sa riječima “Gvožđe se kuje dok je vruće”. Zašto reći “sin liči na oca” kada je upečatljivije da “ne pada iver daleko od klade” ili “jabuka od stabla”. Zatim “ništa se ne može sakriti” jer su “u laži kratke noge” ili “ne budi tvrdoglav” pošto od “inata nema goreg zanata”  i tako dalje, i tako dalje…Kratko. Efektno. Jezgrovito. 

Upravo tako, veliki broj umotvorina koje su slične i isprepletane sa našim ili sa izrekama drugih naroda, imaju i Slovenci. Ovo su samo neke koje su mi se dojmile tokom mog boravka u deželi.

Izreke zasnovane na iskustvu

Na primjer naše “ko rano rani dvije sreće grabi” bi na slovenačkom bilo “rana ura, zlata ura”, a kad vrijeme brzo proleti Slovenci kažu “ura teče, nič ne reče”. Ako par živi nevjenčan u Sloveniji se kaže da žive “na koruzi”, a “vreči puško v koruzo” potvrđuje da si odustao od nečega, to jest, da si se predao.  Ipak, ne predajte se olako!

Za životnu situaciju da prvo treba riješiti stambeno pitanje, a zatim stupiti u brak Slovenci imaju izraz “najprej štalica, potem kravica”. Kad je neko neznalica da ne kažemo glup, on “ima slamo na glavi”, a kad Slovenka hoće reći da je neki momak frajer, ali da nije previše britkog uma, može komotno da upotrijebi frazu “prsa od junaka, glava od bedaka”.

Sa poslovicom “kar se Janezek nauči, to Janez zna” Slovenci hoće reći da sve što se naučiš u mladosti ostaje ti kad sazriješ. Nemojte činiti drugima zlo, jer i kod Slovenaca važi da “kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.” Prevod znate.

Još slovenačkih izreka

Ova mi je dobra “kdor z malim zadovoljen ni, velikega vreden ni” što bi po mom slobodno prevodu značilo da treba prvo da naučimo da cijenimo sitnice, da bi zaslužili velike stvari u životu. Isto kao i “počasi se daleč pride” što sam ja opet sebi interpretirala, u fazonu, da sve treba da radimo polako i strpljivo, da bi došli do cilja. Ne zaboravite i da “čudeži so za tiste, ki vanje verjamejo”. Ne moram ovo ni da vam prevodim, shvatili ste. 

Znate one situacije kada govorite “ja ne bih nikad ovo, ne bih nikad ono”, pa osuđujete druge?! E pa “nikad ne recite nikad” jer vas baš to može stići ili kako bi rekli  Slovenci “zarečenega kruha se največ poje”.

Ko se hvali bez pokrića Slovenac će mu reći “lastna hvala se pod mizo vala”.  Miza je sto, a stolica je stol na slovenačkom, to sam vas naučila. Okolo “gladac unutr jadac” bi na slovenačkom zvučalo ”od zunaj meden, od znotraj strupen”. “Kdor se smeje v petek, se joče v nedeljo” je ona srpska “ko se zdanji smije najslađe se smije” – na slovenački način. Kad porediš ćerku sa majkom u deželi kažeš “kakršna matka, taka Katka”.

“Boječ fant ni še nikoli pri lepi punci spal” bukvalno prevedeno bi značilo da “strašljiv momak nikad nije prespavao kod lijepe cure”, što bi po mom slobodnom tumačenju, a i vašem vjerujem, trebalo da znači da onaj ko se boji i nema samopouzdanja, nikad neće dobiti ono čemu stremi.

Poslovice su poučne

Kad vam savjetuje da budete ponizni i umiljati, a nikako gordi, Slovenac će vam reći “Milo jagnje dve mami cica, nemilo ni ene”. Izreka “priložnost zamujena, ne vrne se nobena” uči da se propuštene prilike nikad ne vrate, a “en cvet še ne naredi pomladi” je “jedna lasta ne čini proljeće” što bi na latinskom sjećam se bilo “una hirundo non facit ver.” Evo to su neke meni najzanimljivije slovenačke izreke, koje sam naučila u hodu, a ima ih na pretek.

Vidite kako nas poslovice koje se prenose sa generacija na generacije, mogu mnogo čemu naučiti, ali nemojte dopustiti da vas neke od njih obeshrabre.

“Starega psa ne moreš naučiti novih trikov” je slovenačka verzija o starim konjima koji se ne uče igrati, što bi trebalo da nam savjetuje, da je za učenje nekih stvari u životu možda prekasno. Hm. Ili nije. Imajte na umu i danas ustaljenu inspiritivnu frazu koja na slovenačkom glasi “nikoli ni prepozno” odnosno “nikad nije kasno”, na srpskom,  a postoji sigurno i na svim svim jezicima. 

Naravno da Slovenci imaju specijalnu frazu vezana za njihovog velikog i najomiljenijeg pjesnika, pa za stanje u kojem se prepuštaš trenutku, bez naročitog plana Slovenci imaju izraz “prosto po Prešernu”.

Ovoga puta vam želim da vam sve u životu ide prosto i da vam nikad ni za šta ne bude kasno! 

P.S. Koje su vaše omiljene izreke i inspirativne poruke, koje vas nečemu uče i služe vam kao vodilja u životu. Pišite mi u komentarima na slovenačkom, srpskom, latinskom… 

Pratite me na društvenim mrežama:
Visit Us
Follow Me
Tweet

5 Replies to “MOJE OMILJENE SLOVENAČKE MUDROLIJE”

 1. Kao neko ko isto voli poslovice i umotvorine, moram da istaknem jednu od koje se ježim – “pametniji popušta, magarac ne dopušta”. Po kojoj se to logici vodi, ne znam ali je sigurno da nije dobro da pametni popuštaju. A možda sam i ja tu nešto pogrešno shvatio 😁

  Elem, hvala Vam za blog, fenomenalan je! Kao aktivni planinar i zaljubljenik u prirodu i ekologiju obožavam Sloveniju (iako nikada nisam bio) i rado čitam o njihovoj kulturi i načinu života.

  1. Slažem se s vama, zato što pametniji popuštaju budale vladaju 🙈 Neke poslovice baš i nemaju smisla 🤷‍♀️ Hvala što me čitate, obavezno posjetite Sloveniju. Pozdrav za Vojvodinu 😊

 2. Jos jedna vrlo lucidna sociološko antropološka analiza slovenskog društva i kulture🙂
  Inace si u ovom tjednu vljudno pozvana na umjetnicko intelektualan dialog uz aperol negdje u šarmantnoj staroj ljubljani… bilo bi mi u neizrecivu čast jer si iznimno inteligentna i zanimljiva osobnost…
  Budi mi dobro i uzivaj u šarenilu jesenskog pejsaža i u milini blagog jeeenskog sunca🤗🙏🌹
  Elvis Nukić (poznanik od Irine)

 3. Evo, še enkrat: poklon. Res je to top blog in vsa čast ti, da ga pišeš. In vse ostalo. Vse. Da se ti zdi zabavno in zanimivo se učiti še slovenske pregovore. Res sem vesel, da si Slovenijo izbrala za novi dom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *