Kada je sat otkucao ponoć, Pepeljuga je pomislila: ” Želim uvijek da budem ovako lijepa i dotjerana i da ne moram svako jutro da… stavljam maskaru, ruž, ni da crtam proklete obrve…! ” Dobra vila je mahnula čarobnim štapićem i ispunila joj želju.

Lijepe smo svakako, a još ljepše smo kad se našminkamo i sredimo. Da se ne lažemo, sve žene danas žele da budu uređene i njegovane. Neke vole svedeniji izgled, neke pak ekstravagantniji, ali sve bez obzira na godine, status, obrazovanje, mjesto življenja… žele jedno – da se dopadaju prije svega sebi, kad se pogledaju u ogledalo. U tome dakako, prednjače žene sa Balkana, koje s najvećim žarom upijaju najnovije trendove u kozmetici i “ne žale pare za ljepotu”.

Međutim, prebrz tempo života koji nam je nametnuo ovaj grozni kapitalizam, ne ostavlja nam puno vremena ni da se pošteno naspavamo, a kamoli da se ujutru uređujemo natenane. Neko je čuo vapaje modernih Pepeljuga i omogućio im da se probude – tip top sređene. Joj, da znate kakvi sve kozmetički tretmani, koji ženama olakšavaju život i prazne novčanike, danas postoje. Pa, navedimo neke od najpopularnijih u Ljubljani.

Američka klasika, ruski glamur

Nanošenje maskare, odlazi u prošlost. Žene su lude za nadograđenim trepavicama. Postoje dvije metode nadogradnje. ” Jedan na jedan” ili klasična metoda, koja je nastala u Americi. Tokom ovog postupka vještačka trepavica, se lijepi na svaku pojedinačnu prirodnu dlaku. Efekat je solidan, posebno, ako su vaše prirodne trepavice guste. S obzirom, da prirodne trepavice, rastu i ispadaju, kroz tri sedmice se dolazi na “refil” ili dopunu. Dakle, trepavice morate redovno održavati. Cijena prvog tretmana je u prosjeku oko 50 evra, a dopune 25 evra.

A onda su Ruskinje rekle: ( Hladni rat očigledno još uvijek traje, a vode ga žene ) “Ma nećete vi nas prestići. Zna se ko je prvi letio u svemir!” pa brže bolje, smislile “ruski volumen” .

Ruski volumen

O svojim mukama dok sam učila “ruski volumen“, sam vam potanko pričala. Radi se o puno zahtjevnijoj metodi nadogradnje trepavica, jer umjesto jedne dlake, na prirodnu dlaku se stavlja lepezica sastavljena od “dve, tri, četiri…18 dlaka” zavisi da li stranka želi “soft ili mega volumen”. Efekat je – filmski nestvarno. Ovo zadovoljstvo žene plaćaju oko 60 evra, a dopune su 30 evra. Postupak nadogradnje trepavica je bezbolan i traje od 1,5 do dva sata. Meni iskreno, u početku nije bilo jasan smisao nadogradnje trepavica.

Ali dragi moji, kada sam vidjela koliko su te žene sretne, kada nakon okončanja tretmana, otvore oči i pogledaju se, shvatila sam da im, ne lijepimo samo trepavice, nego kao da im s tim glamuroznim pogledom, dajemo snagu i volju, da se nose se svim poteškoćama u životu.

Kada sam ih i sama stavila prvi put, osjećala sam se tako posebno. Hodala sam gradom, kao da se crveni tepih prostirao pred mene. Čak mi se i jedan zgodni tip, kojeg često srećem na putu do posla, a koji me inače ne primjećuje, tad nasmiješio. A, i mlađani vozač gradskog autobusa me nešto zagonetno gledao.

 “Japanske” ili “puder” obrve

Nekad smo ih čupale do besvijesti, jer su u modi bile tanke. Sada opet želimo da su deblje. Komplikovane smo, da ! Nevjerovatno je koliko oblik obrva može da promijeni izgled lica. Međutim, granica između lijepog i grotesknog je mala. Zato pripazite ko vam “radi o glavi” ukoliko ne želite da izgledate kao one “angry birds” iz crtanog filma.

Inače, primjetila sam da žene pažljivo biraju kozmetičarku. Porodični doktor ti može biti bilo ko, nećeš ga provjeravati, ali ne i kozmetičarka. Ona mora da bude vrhunski stručnjak sa svim referencama.

Elem, svi ste čuli za “japansko iscrtavanje obrva” koje je ustvari nastalo – u Kini. Naziva se još i “microblading” tehnika. Prvo se iscrta željeni oblik obrve, pa se mikro nožićem po tom predjelu “urezuju dlačice”, a potom nanosi boja. Tretman traje oko sat vremena i malčice je neugodan. Košta oko 100 evra, sa uključenom korekcijom, koja se radi nakon tri sedmice. Poslije se jednom godišnje preporučuje osvježavanje obrva.

Puder obrve – prozračne i puhaste

Hit na tržištu su “puder obrve” ( powder brows) . To je tehnika sjenčenja obrva, koje se izvodi sa posebnim mašinama za trajnu šminku, i izgledaju vau – guste, pune, njegovane. Ma, kao da vam ih je oblikovao, najpoznatiji vizažista, direkno sa sajma kozmetike u Parizu. Puder obrve koštaju oko 200 evra, sa korekcijom, a traju i do 2 godine, zavisno od tipa kože.

Naša najstarija stranka u salonu, koja je radila obrve je imala 75 godina. Sjećam se da je po odlasku rekla: “Vjerovatno vam više nikad neću doći”. Tog dana je ta divna dama, iz salona, u svijet otišla sretna. Žene su nam, dolazile na trepavice nakon okončanja hemoterapija, odlazile nasmijane, još jače i borbenije. Ma, to su vam ljudi, lavice. 

“Ubica celulita” hara Balkanom

Muškarci jeste li čuli za maderoterapiju? To vam je razlog zbog kojeg više nećete jesti pitu, jer oklagije sada služe ženama za skidanje celulita. Masaža oklagijama popularno nazvana “maderoterapija” je drevna metoda masiranja, koja potiče iz Kolumbije.

A onda je jedna pametna gospođa, sa naših prostora, tačnije iz Srbije, koja se nazvala, pazite sad – “Sneki, ubica celulita” skinula prašinu sa prastarih oklagija i zaludila žene sa Balkana ovom masažom – taman kad su pomislile da celulitu nema lijeka. Sneki je potom obučila druge žene i sada je maderoterapija uvrštena u ponudu mnogih kozmetičkih salona.

Cilj ove tehnike je da na prirodan način, uz pomoć specijalno dizajniranih oklagija, ubrza metabolizam, te podstakne izlučivanje toksina iz organizma. Rezultati su, poslije desetak tretmana, itekako vidljivi, a cijena jednog tretmana košta –  25 do 30 evra. Ova terapija se često kombinuje sa “vakuum slimom”. Tu vam se radi o tome, da namažete stranku (noge, bedra, stomak) specijalizovanim termalnim gelovima, a potom je upakujete u – najlon kesu. Zatim, usisivačem isisate vazduh i ostavite je da “miruje”pola sata. Možete je poslužiti uz salatu… Šala, šala.. Ovdje nije riječ o receptima, nego ljepoti. Dakle, dobijete ženu sa glatkom mekanom kožom – poput bebine.

Podmlađivanje moguće bez noža

Spušteni kapci, bore na licu, strije na stomaku, ožiljci od akni.. sve se to može ukloniti brzo i “bez noža”. “Plasma fibroblast” je revolucionarna metoda podmlađivanja. Tokom ovog tretmana se koristi specijalna “olovka”, na čijem vrhu je takozvana “plazma blic” kojim se tretira željeno područje. Na taj način se “spaljuje” višak oštećene kože, čime se ustvari podstiče regeneracija ćelija.

Podmlađivanje bez operacija

Po postupku su vidljive krastice nekoliko dana, a nakon mjesec do dva, koža se potpuno oporavi i izgleda svježije i mlađe, bar pet godina mlađe. Rezultati su impresivni i traju do nekoliko godina, a cijene prihvatljive u odnosu na hirurške zahvate. Zavisno od područja koje se tretira plasma fibroblast košta od 200 evra (kapci) do 500 evra (stomak).

Umjetnice savremenog doba

Žene mogu sve danas. Mogu i da ne stavljaju više ruž, jer im je na raspolaganju ( za oko 200 evra) , permanentno šminkanje (lip shading), čime se postiže efekat punijih i našminkanih usana.

Rezultat: lip shading

Znate li vi koje nadljudske sposobnosti mora da posjeduje žena da bi savršeno nacrtala onu “eyeliner” –  liniju. Meni to nikad u životu, nije pošlo za rukom. Na kraju sam uvijek izgledala kao panda, sa velikim crnim kolutovima oko očiju. E, sad hvala bogu postoji “permanent make up” i za oči (cijena 170 evra) . Žene, da li znate da nam više neće trebati ni puder, jer se već uveliko počelo sa nanošenjem trajnog pudera na lice. Sigurno ste čule za “BB glow”. Pa tu su manikir, pedikir, depilacija, nadogradnja kose, razne njege lica… Nadograđeni nokti se podrazumjevaju. U Ljubljani koštaju oko 40 evra. I od ovog zanata žene su, napravile čudo.

Doći će vrijeme kada će se stil “Dragana nokti” izučavati na katedrama za likovno oblikovanje, a izvjesna “Dragana” će biti predstavnica novog modernog pravca u umjetnosti. Kakvi sve oblici, šare, boje… Kakva preciznost, perfekcija… Te ženske su majke mi, Mikelanđelice za nokte. Umjetnice. A ne neke “noktarice”, kako ih neupućeni, znaju podrugljivo ismijavati.

Kozmetika i “lipstick” indeks

Svako ko se podsmjehuje, neka ima na umu da je kozmetička industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu. Statistički podaci pokazuju da svjetsko tržište kozmetike vrijedi blizu 300 milijarde dolara i da konstano raste.

Da li ste znali da je kozmetička industrija, jedna od rijetkih privrednih grana koja je, ne samo da je ostajala imuna na globalne ekonomske krize, nego i u tim teškim vremenima rasla?! Nećete vjerovati kada vam kažem, da je tokom recesije 2009. godine, čak nastao termin “lipstick index” ( karmin indeks ) koji je označavao stanje  – “što je država pogođenija krizom to žene kupuju više ruževa koji će istaći njihovu ljepotu”. Zamislite to! 

Zato i ne čudi što je tržište ljepote sve inovativnije. Hm. Sad ima smisla i to zašto na kozmetiku najviše troše žene iz manje razvijenijih zemalja. I sama se često pitam otkud ženama, novac za sve te tretmane, jer kad se sve sabere, nije riječ o maloj svoti. Moja šefica, vlasnica jednog od uspješnijih salona u Ljubljani, mi je jednom rekla : “ Boki, žene će uvijek naći para za ljepotu. Da se desi najveća katastrofa, prva stvar koju će uraditi svaka žena, nakon što izađe iz skloništa i strese prašinu sa haljine – otiće na nokte ili trepavice ”. I bogami, u pravu je!

P.S. Ako ste mislili da smo mi koje radimo u kozmetičkim salonima uvijek sređene, varate se. Uglavnom od posla, ne stižemo da jedna drugu uredimo. Slovenci imaju super izreku koja to najbolje opisuje. “ Kovačeva kobila je vedno bosa”. Prevod naslućujete.

Pratite me na društvenim mrežama:
Visit Us
Follow Me
Tweet

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *